Wat is EFT?

Heb je vaak hoofdpijn? Pieker je veel? Een stevige innerlijke criticus? Iets naars meegemaakt waar je angstig door bent geworden? Zie je veel beren op de weg? Heb je slaapproblemen? Paniekaanvallen? EFT kan je helpen.

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. De techniek is een combinatie van exposure-techniek, cognitieve therapie en acupressuur. Met EFT kun je fysieke pijn, nare gebeurtenissen en belemmerende overtuigingen aanpakken en behandelen.

Als coach werk ik veel met EFT omdat je er bijna ieder ‘probleem’ mee kunt ontzenuwen. Zonder in heel veel gepraat te verzanden. Veel van mijn cliënten zijn een beetje ‘praatmoe’ en hebben er al veel therapie op zitten. EFT is dan een hele fijne methode om uit je hoofd te komen.

“Ik had enorme stress vlak voor ik ging slapen en zat helemaal in mijn irritatie. Toen heb ik de EFT-techniek gebruikt die Maartje me geleerd heeft, na twee of drie minuten begon ik te gapen en te ontspannen. En op een gegeven moment moest ik echt zoeken naar de irritatie en keihard mijn best doen om dat gevoel nog terug te kunnen halen waar ik vijf minuten daarvoor nog zo heftig van stond te shaken. Ik slaap beter en kan echt weer relaxen. Zo fijn om nu een techniek te kennen waarmee ik vervelende emoties en gedachten kan aanpakken. Ik ben Maartje eeuwig dankbaar dat ze me dit heeft geleerd.”

T.S.

Manager, over EFT Life Coaching

EFT is verwant aan EMDR (therapie voor behandeling van trauma’s), maar heeft als groot voordeel dat je er ook zelf mee aan de slag kunt. Ik leer je het basisprotocol voor thuis, in de sessies verdiepen we samen. Hiermee pakken we zowel de symptomen als de oorzaak van je klacht aan

 

In een notendop is het doel van EFT: de stressreactie die zich in je lichaam heeft opgeslagen, los te koppelen van de nare herinnering of traumatische gebeurtenis die deze heeft veroorzaakt. We neutraliseren samen de emotionele lading bij deze gebeurtenis, waardoor je letterlijk weer tot rust komt. Bij een goede en grondige EFT-behandeling is deze ontkoppeling van stressor en stressreactie blijvend.

Hoe doe je dat?

Door zachtjes te kloppen op specifieke acupressuurpunten op je hoofd, gezicht en bovenlichaam, terwijl je je zo goed mogelijk inleeft in het moment dat je stress geeft. Dit kloppen stimuleert je relaxatierespons, waardoor je stressreactie uitdooft. Wat eerst een vervelende herinnering of gebeurtenis was, voelt nu neutraal en wekt geen of nog maar een summiere emotionele reactie op.

Ik moet toegeven dat ik sceptisch was toen ik voor het eerst van EFT hoorde. Hoe werkt het precies? Is er wetenschappelijk bewijs voor de methode? De stapel wetenschappelijk onderzoek en de ‘evidence base’ groeit gestaag. Ik zie dagelijks de transformaties bij mijn coachees. Ook bij mensen die de wanhoop nabij waren of dachten nooit meer van hun klachten af te komen. Daarnaast heb ik ervaren wat EFT voor mij als eeuwige piekeraar en hopeloze slaper heeft gedaan.

 

Over de kwaliteitseisen kan ik helder zijn. Ik ben opgeleid door Gabriëlle Rutten bij NOVET, het enige Gary Graig Official EFT Training Center in Nederland en België. Gabriëlle is arts (n.p), EFT-specialist en directeur van NOVET. Ze werkt als enige in Nederland samen met Gary Graig, de grondlegger van EFT. De afgelopen twintig jaar heeft ze honderden therapeuten, artsen en coaches opgeleid en mensen met zware trauma’s en angsten behandeld.

 

Gabriëlle heeft mij de afgelopen jaren gedrild met als doel een geweldige, grondige en nauwkeurige EFT-behandelaar van mij te maken. Ze heeft elke nieuwsgierige vraag van mij beantwoord en me heel precies uitgelegd hoe ons fantastische brein in elkaar steekt. Als EFT-specialist committeer ik me aan maandelijkse intervisiegroepen en supervisie met ervaren EFT-trainers. Ook onderschrijf ik de ethische code van NOVET.

Wil je ook lichter en relaxter leven met EFT?