Module 6 – Je shitlist

Je hebt al veel geleerd over het doorbreken van verschillende blokkades met EFT. Ook de diverse aanvliegroutes die je kunt nemen om tot de concrete herinneringen en gebeurtenissen te komen die belangrijk zijn om aan te pakken met EFT, hebben we behandeld. Naast de methode van de tafels en je NKO, zijn we ook ingegaan op de route via je onderbewuste door op het VMVDD extended door te vragen aan jezelf, terwijl je op een specifieke herinnering EFT aan het doen bent. Vandaag pakken we er een derde, overkoepelende methode bij: het maken en aanpakken van je shitlist. Die als het ware alles samenbrengt. 

Je shitlist
De grondlegger van EFT, Gary Craig, heeft de shitlist ooit bedacht voor EFT-behandelaren in opleiding. Hij noemt het de Vrede-met-jezelf-procedure. Van deze benaming krijg ik altijd een beetje kotsneigingen, vandaar dat ik er Je shitlist van gemaakt heb. Want dat is letterlijk wat het is: een lijst (of meerdere thematische deellijsten) met alle shit die je in je leven hebt meegemaakt. Alle ervaringen die je hebt opgeslagen als negatief, pijnlijk, onprettig, onveilig, angstig, verdrietig, woedend, etc.

Het maken en systematisch afwerken van je shitlist met EFT is bedoeld om alle ballast uit je voorgeschiedenis op te ruimen. Je kunt je voorstellen wat een verschil dit gaat maken in hoe je je dagelijks voelt, als je dit niet meer allemaal met je meedraagt. Je zelfbeeld verandert, je voelt je minder onzeker en je ervaart meer headspace en fysieke rust.

Het maken van je shitlist is niet perse een leuk klusje. De gemiddelde mens heeft honderden zo niet duizenden specifieke gebeurtenissen die op de lijst thuishoren. Die poppen natuurlijk niet direct allemaal in je hoofd, je shitlist is dynamisch. Er kan aangevuld en afgestreept worden. Nadenken over gebeurtenissen die erop horen, triggert ook weer andere herinneringen die wat verder verstopt liggen.

Deze shitlist-aanpak lijkt erg op de NKO-methode, maar is eigenlijk meer het masterdocument waarin al je verschillende blokkades samenkomen. Waar je je NKO tafels vanuit de door jou getrokken conclusies opbouwt, kun je bij je shitlist met thematische deellijsten werken. Ook kun je er een tijdlijn bij maken, zodat je meer inzicht krijgt in de chronologie van bepaalde gebeurtenissen. Hierdoor zie je ook beter hoe en wanneer een stresspatroon is ontstaan. Het vult elkaar dus allemaal aan, zo merk je ook vanzelf wat voor jou de fijnste manier van werken is.

Je shitlist hoeft ook zeker niet af of volledig te zijn, voordat je situaties kunt gaan aanpakken met EFT. Begin gewoon en gaandeweg kom je steeds meer tegen (en kun je afstrepen wat je tot 0 hebt geklopt). Alleen al het zien of maken van je shitlist kan je negatieve gevoelens geven. Ik heb me ook vaak moedeloos en overweldigd gevoeld door de lijst.

Doe meteen EFT op deze emoties, zodat je niet enorm veel weerstand tegen je shitlist ontwikkelt. Daarbij, ik zegt het nog maar een keer, is het generalisatie-effect onverminderd van kracht, ook als het gaat om het aanpakken van je shitlist. Je hoeft niet alles weg te kloppen. Je brein maakt generalisaties van situaties die op elkaar lijken. Dus het aanpakken van de stevige rotte bomen, werkt door op andere gebeurtenissen en de conclusies die je op basis daarvan hebt getrokken. Op een gegeven moment storten de tafelbladen vanzelf in elkaar, er zitten geen ervaringen meer onder, die jouw negatieve overtuigingen en gevoelens ‘waar’ maken. 

In onderstaande opdrachten ga je je lijstje met blokkades die je aan het begin van het traject geformuleerd hebt weer eens checken. Daarna ga je je eigen shitlist maken en bepalen met welke gebeurtenissen je nu aan de slag wilt met EFT.


Opdracht #1 Hoe is het nu?
Voorafgaand aan de kick-off heb je een overzicht gemaakt van alle blokkades waar je nu tegenaan loopt. Dus gedachten en overtuigingen, negatieve emoties, fysieke blokkades en heftige gebeurtenissen in je leven. Ook heb je deze een cijfer gegeven. Pak dit lijstje er weer eens bij en check eens bij jezelf of het nog klopt. Heb je nog steeds last van dezelfde blokkades? Is het nog hetzelfde cijfer? Is de frequentie misschien veranderd? Of is alles hetzelfde gebleven, dat kan natuurlijk ook.

Het is interessant om zo nu en dan ‘meetmomenten’ in te bouwen. Op vaste tijden (bijv. één keer per maand of één keer per twee maanden) pak je je drakenlijst met blokkades er weer eens bij en ga je kijken of er dingen veranderd zijn.

Denk hierbij aan:
1. Cognitieve verschuivingen (je bent ergens anders over gaan denken of tegenaan gaan kijken, er is ruimte gekomen voor een nieuwe (emotionele) beleving)
2. Fysieke veranderingen (minder vaak hoofdpijn, minder stress bij to-do lijst, veel gegaap en geboer na een EFT-sessie = loslaten van stress en spanning)
3. Veranderingen in je gedrag (je doet of durft andere dingen dan voorheen, bijv. je meer uitspreken of je grenzen aangeven. Of opeens als een zelfverzekerde baas in een sales call zitten. Je onbewuste strategie die jou jarenlang ‘veilig’ op je plek heeft gehouden, is niet meer dezelfde).
4. Spiritual changes (je voelt je bijvoorbeeld meer verbonden. Met jezelf, de mensen om je heen, de aarde. Of je voelt opeens dat je jezelf of een ander kunt vergeven voor iets dat je lang dwars heeft gezeten. Of een groter besef dat (onbewust) vasthouden aan negatieve ervaringen en overtuigingen, verbinding en liefde in de weg staat).

Ik ben benieuwd hoe het ervoor staat. Wellicht is het fijn om er kort iets over op te schrijven. In de volgende Q&A kunnen we dit met elkaar delen. Herken je iets in bovenstaande veranderingen? Of zijn er nieuwe blokkades bij gekomen in plaats van rust in de tent? Alles is goed, het is allemaal informatie die jou kan helpen bepalen, welke zaken je nu hebt aan te pakken met EFT.

Opdracht #2 Je shitlist

1. Gewoon beginnen
Je shitlist kan nogal groot voelen. Je gaat immers alle shittige ervaringen die je hebt gehad in je leven, op een rijtje zetten. Waar begin je met zo’n lijst? Het is een beetje alsof je je eigen geschiedenisboek doorbladert. Elke gebeurtenis en elk beeld dat in je opkomt, of waarvan je weet dat je het als vervelend hebt ervaren, zet je op je lijst.

Dit hoeven dus geen superheftige dingen te zijn. Juist die kleine opmerkingen, blikken en situaties waarin je je niet gezien, gehoord, veilig en/of geliefd voelde, kunnen enorm veel impact hebben later in je leven. Dus zet ze op je lijst zodat je ze straks neutraal kunt kloppen. Als je niet minstens 50-100 situaties vindt, ben je veel te picky aan het selecteren. Ieder mens maakt honderden, zo niet duizenden, dingen mee die niet leuk zijn. Dus ook al voelt het aanstellerig of belachelijk om bepaalde dingen op je lijst te zetten, schrijf ze toch op.

Je kunt één lange lijst maken, waar je alles wat in je opkomt opschrijft. Je kunt ook verschillende thematische deellijsten maken. Je kunt deze lijstjes opstellen rond periodes in je leven, personen en specifieke situaties. Toen ik hier ooit mee begon heb ik gewoon één lange lijst gemaakt en die vervolgens opgedeeld in kleinere lijstjes.

Shitlist voorbeelden:
shitlist vader
shitlist gestopt met dingen/gevoel van falen
shitlist ex(en)
shitlist heftige gebeurtenis X
shitlist studietijd in …
shitlist gepest door M
shitlist overlijden Y
shitlist scheiding ouders
shitlist NKO (deze kun je vaak weer opdelen in kleinere lijsten omdat je NKO nou eenmaal in veel verschillende situaties aan gaat)
shitlist ik ben onzeker met nieuwe klanten
shitlist mijn eerste baas mevrouw W.
etc.

Wees absoluut niet bezig met volledig zijn of wat je je wel en niet herinnert. Als je straks op deze herinneringen gaat kloppen, komen er vanzelf gelinkte gebeurtenissen boven, die je aan je lijst toe kunt voegen.

2. The title says it all
Geef de gebeurtenis, voor je hem noteert op je shitlist, een titel. Op de shitlist zelf, zet je dus alleen die titel. Zorg dat je door de gekozen titel meteen weet om welke situatie het gaat. Formuleer deze in de tegenwoordige tijd, alsof het nu gebeurt. Zo help je jezelf, om er zo makkelijk en snel mogelijk ‘in’ te kunnen stappen als je gaat kloppen. Deze vaste formule is fijn om aan te houden: het moment dat x gebeurt en ik y voel.

Dus niet: alle keren dat mijn moeder boos was en ik me stom en niet goed genoeg voelde.

Maar: het moment dat mama me een klap geeft op mijn 8e verjaardag en al mijn vriendjes eromheen staan en ik moet huilen.

Noteer hoe oud je was en/of het jaartal bij de titel, dat helpt om straks je tijdlijn te maken. Probeer bij het maken van de lijst niet meteen te veel in de situatie of het gevoel te duiken, anders staat er meteen een bak stress aan en dan blijf je kloppen.

Als je niet precies meer weet wat je voelde op een bepaald moment, dan merk je wel wat er bovenkomt aan emoties op het moment dat je daadwerkelijk EFT gaat doen op de situaties op je shitlist.

3. Maak een tijdlijn
Pak een groot vel papier, een rol behang of plak een zooi A4’tjes aan elkaar en maak een tijdlijn van je leven. Plaats de gebeurtenissen van je shitlist op de tijdlijn (voor zover je het weet). Teken ook je fysieke blokkades op je tijdlijn. Zo’n tijdlijn kan een boel inzicht geven in je stresspatronen. Zo zie je bijvoorbeeld opeens dat het superlogisch is dat je veel stress, stijve schouders en nekpijn had op je 12e. Omdat je én net naar de middelbare school ging waar je gepest werd. Én je ouders lagen in een vechtscheiding. Én je allerliefste hond was net overleden. Het visueel maken van je ervaringen, kan opeens nieuwe kwartjes doen vallen. In het plaatje hieronder zie je hoe zo’n tijdlijn er bijvoorbeeld uit kan zien.

4. Waar ga ik nu als eerste op kloppen?
Kijk nu eens goed naar je shitlist en je tijdlijn(en). Welke gebeurtenissen schreeuwen nu om aandacht? Wat mag je als eerste gaan opruimen met EFT? Als je het niet weet, vraag het dan eens aan je onderbewuste: wat heb ik nu aan te pakken? Ga aan de slag met het eerste dat naar boven komt. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Alles is goed. Begin bij de gebeurtenissen die voor jou nu het meest relevant voelen. Met nadruk op voelen. Dit is tegelijkertijd ook een oefening in minder ratio, analyseren en denken over, en meer leren horen wat je intuïtie je vertelt en wat je voelt.

Noteer op je shitlist bij iedere gebeurtenis waar je EFT op doet, wat de emotie aan het begin van je klopssessie is en welk cijfer daarbij hoort. Check aan het eind van je sessie wat het cijfer nu is. Heb je de situatie helemaal tot 0 geklopt? Of hangt er nog wat en mag je er nog even mee verder op een later moment.

Zo houd je het overzichtelijk voor jezelf. En weet je wat je later nog moet testen. Wat écht neutraal is. En welke gebeurtenissen nog aandacht behoeven. Uiteindelijk zul je gebeurtenissen helemaal kunnen afvinken. Ook komen er natuurlijk nieuwe gebeurtenissen omhoog tijdens het kloppen en doe je weer nieuwe stomme ervaringen op in je leven. Je shitlist is dus behoorlijk dynamisch.

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: YOLO, hoeveel vrije tijd denk je dat ik over heb Maart om m’n draken te temmen?! Dat snap ik helemaal. Dit is ook geen projectje van een week of een maand. Maar als je structureel elke week een half uur inplant, om één of twee ervaringen te neutraliseren met EFT, ben je na een maand toch weer 5-10 shitty events lichter. Dat zijn 5-10 stresskoppelingen in je brein. Houd je dit een jaar vol, dan kun je toch zo’n 50-100 rotgebeurtenissen weg kloppen. Hoppa weer honderd beladen emotionele koppelingen door de plee gespoeld.

Denk aan het generalisatie-effect, dit werkt allemaal positief door op de stresspaadjes die er nog wel zitten. Daarbij klop je ook nog steeds op je dagelijkse kutmomentjes. Hiermee ruim je aan de ‘voor’- en aan de ‘achterkant’ je stress op. Je verleden heeft minder grip op je, je NKO wordt zwakker en je dagelijkse emmer is minder vol. Hierdoor houd je meer ruimte, voordat je overloopt in een staat van stress, hyperarousal en en fysieke blokkades. YES PLEASE!

Of je nu de shitlist methode gebruikt, VMVDD extended of de tafels van je NKO, maakt niets uit. Soms loop je vast in de ene methode, probeer het dan eens via een andere route. Ze vullen elkaar aan. Dus kijk wat voor jou het best werkt.

 

Slay your dragons #6 veerkracht: Artist date & daily 15 minute fun.

Hoe zit het met jouw quality time met jezelf? Ja, je hoort het goed. Niet met je lief, vrienden of kids. Met JEZELF? Misschien heb je het het boek The Artist’s way wel gelezen. Één van mijn favoriete boeken als het gaat over ruimte geven aan je creativiteit en nieuwe dingen maken vanuit plezier en flow. Het voeden van je innerlijke kind en kunstenaar is een supermooie manier om je veerkracht te vergroten.

De schrijfster van het boek, Julia Cameron, stelt een wekelijkse Artist date voor. Een creatieve play date met jezelf. Hoe lang deze duurt mag je zelf bepalen (Cameron raadt minimaal twee uur aan). Wat je gaat doen is ook aan jou. Als het maar iets leuks, iets creatiefs, iets wat je altijd al wilde proberen, een excursie, een avontuur, is. Er zijn twee richtlijnen voor je Artist date

1. Geen partners, kinderen en andere aanhakers toegestaan! Dit is jouw speeltijd.
2. Een Artist date hoeft niet veel te kosten. Een bezoek aan een galerie, wandelen door een buurt in je woonplaats waar je nooit eerder bent geweest, een spannend nieuw recept koken, naar een gratis lunchconcert in het concertgebouw, een proefles Krav maga, een solo-expeditie naar het strand voor zonsopgang of een snuffeltrip naar een inspirerende boekwinkel, kringloop of vintage shop zijn allemaal gratis.

Je zult merken dat er altijd duizend dingen belangrijker lijken dan jouw Artist date met jezelf. Deze ruimte voor jezelf bewaken, zorgt ervoor dat jouw creatieve bron gevoed wordt. Dat je nieuwe inspiratie opdoet. Dat je vanuit die rijk gevulde bron, meer kunt spelen binnen je bedrijf. Vanuit lichtheid en plezier. Dat je dingen vanuit nieuwe perspectieven gaat bekijken.

Als je wil dat je creativiteit blijft stromen, investeer dan in tijd voor jezelf. Om dingen te doen die helemaal niets met werk te maken hebben of nuttig zijn. Ga spelen! 

De opdracht voor deze week: plan een Artist date met jezelf in. Maak een plan, geniet van de voorpret, have fun!
Mocht dit nou enorm goed bevallen dan kun je nog een stapje verder gaan. Doe elke dag 15 minuten iets nieuws, leuks, creatiefs, niet nuttigs voor jezelf. Vul die bron tot de nok toe met good vibes! Zoals Julia Cameron het zelf zo mooi zegt:

In filling the well, think magic.
Think delight.
Think fun.

Do not think duty.
Do not do what you should do – spiritual sit-ups like reading a dull but recommended critical text.
Do what intrigues you,
explore what interests you;

think mystery not mastery.

                 

Copyright 2021, Maartje Strijbis Coaching

Webdesign door Studio Mamoa