Module 4 – Het VMVDD extended
Na de basics, zijn we in module 3 de diepte in gedoken met je negatieve kernovertuiging (NKO). Waarschijnlijk heb je nu beter zich op jouw overtuigingen, negatieve gedachten en conclusies die je hebt getrokken over jezelf en de wereld. En hoe vroeg in je leven deze conclusies al gevormd worden. De metafoor van de tafels heeft je wellicht meer inzicht gegeven in jouw persoonlijke stresspatronen en hoe je die kunt gaan aanpakken met EFT. Je hebt jouw tafels en tafelpoten geïnventariseerd en getekend. In module 4 gaan we kijken hoe je op een andere manier bij die tafelpoten oftwel specifieke gebeurtenissen terecht kunt komen, die jouw overtuigingen ondersteunen.
Wanneer heb je je eerder zo gevoeld?
Er leiden vele wegen naar Rome, ook in EFT-land. Ons brein werkt in mysterious ways en niet alle ervaringen die je hebt opgedaan die van belang zijn voor jouw stresspatronen, liggen aan de oppervlakte. Neem de opdracht over de tafels en je NKO uit de vorige module. Die kun je maken door erover na te denken. Expliciet te graven in je geheugen. Gebeurtenissen te analyseren en bewust te bedenken welke momenten daar aan zouden kunnen linken. Deze aanpak haalt andere gebeurtenissen en herinneringen naar boven, dan werken vanuit je onbewuste brein. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te starten bij je favoriete kutmomentje (vanaf nu gebruik ik hiervoor ook de term: het vervelendste momentje van de dag VMVDD) en te kijken waar je VMVDD je heen leidt.
Soms kunnen ogenschijnlijk kleine herinneringen of dingen die je allang vergeten was, plots omhoog poppen vanuit je dagelijkse EFT klopsessie. Vaak denk je dan ‘hè, wat heeft dit er nou weer mee te maken?!’ of ‘Oooooh, wacht even, verrek toen voelde ik me precies zo!’ Blijkbaar zijn deze ‘vergeten’ herinneringen belangrijk, anders zou je brein op dit moment niet deze associatie hebben en dit verband leggen. Maar vanuit je denkende, bewuste brein zou je deze ervaring niet als tafelpoot onder je tafelblad hebben getekend. Omdat het te klein lijkt. Omdat het een totaal andere situatie is, die je er niet bewust aan koppelt. Of omdat je het je simpelweg niet herinnert.
Als je met EFT in de geassocieerde herbeleving stapt om te gaan kloppen, wordt je rechter hersenhelft geactiveerd. Die maakt beelden op basis van zintuigelijke informatie: alles wat je ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft. Zodra zo’n beeld is gevormd, ervaart je rechter hersenhelft dat alsof het NU gebeurt. Een aantal schakelstations in je brein zorgen er op datzelfde moment voor dat er een stressreactie (fight, flight, freeze) of een ontspanningsreactie aan gaat. Afhankelijk van of het een fijne of een minder fijne ervaring is geweest.
Als je EFT doet, stap je dus niet alleen opnieuw in de situatie, alsof je hem NU meemaakt. Maar je voelt ook opnieuw alle sensaties in je lichaam en alle emoties. Zoals je eerder hebt gelezen, ligt er in je langetermijngeheugen allemaal gecodeerde informatie opgeslagen. Details van ervaringen. Input die via je zintuigen is binnengekomen en verwerkt. Één grote archiefkast met informatie. Dus als ik je nu vraag, tijdens het kloppen op je favoriete kutmomentje: wanneer in je leven heb je je precies zo gevoeld? Of welke conclusie trek je nu in dit moment over jezelf? Heeft je NKO er iets mee te maken? Komt er een moment boven waarop je ook dit van jezelf vond of waarop je hetzelfde voelde? Dan komt er negen van de tien keer direct een associatie. Of die nu logisch is voor je of niet. Vaak kun je de link wel enigszins leggen en soms is het een hele onverwachte herinnering. Zo werk je van een één stressmoment naar het bijbehorende stresspatroon. Je brein reikt je specifieke gebeurtenissen aan die bij dit stresspatroon horen. Ik zal een paar voorbeelden uit de praktijk geven om mijn verhaal te verduidelijken:
Real life shit
Met cliënt D werk ik aan een conflict met zijn inmiddels ex zakenpartner. Via via heeft hij gehoord hij dat zijn zakenpartner nare dingen over hem rondvertelt. We doen EFT op het exacte moment dat hij dit via een gezamenlijke vriend hoort. Ik vraag D wat hij nu voelt. Hij omschrijft het gevoel alsof zijn keel wordt dichtgeknepen. Hij wil dingen zeggen, maar het lukt niet. Ook drukt het op zijn borst. Hij voelt een mix van verdriet en angst. Het is wel een 9. Hier kloppen we een rondje op. De intensiteit zakt behoorlijk, maar het gevoel zit er nog wel. Het cijfer is nu een 5. Ik vraag hem letterlijk: wanneer heb je je eerder zo gevoeld in je leven? Ook zo angstig en verdrietig? Met die dichte keel, waardoor je niks kon zeggen? D kijkt verbaasd en de tranen stromen over zijn wangen. Plots is hij weer het jongetje van 8 op het schoolplein dat jaren gepest werd, geschopt en geslagen. Hij was altijd de kleinste van de klas en kon fysiek niets beginnen tegen de grotere kinderen die hem steeds moesten hebben. Dit moment pakken we aan met EFT en keren vervolgens terug naar de beginsituatie, die we tot 0 kloppen. Als huiswerk geef ik D mee dat hij een aparte ‘Shitlist pesten’ kan gaan maken (meer over je shitlist in module 6:) met specifieke herinneringen die linken aan het pesten van vroeger. Hier gaan we samen verder aan werken.
Of het verhaal van cliënt R, die op de zieke baby van haar zus past. Het meisje heeft oorontsteking waar ze een specifiek antibioticum voor krijgt. R troost de baby en plots ruikt ze de adem van het kindje, de geur van het medicijn en moet zelf bijna overgeven. In de EFT-sessie die we later doen op dit moment, stel ik haar dezelfde vraag: wanneer heb je je eerder zo gevoeld? Die fysieke walging? Dat gevoel dat je moest overgeven? R weet het meteen. Toen ze 6 jaar oud was, had ze zelf een longontsteking waarvoor ze exact hetzelfde antibioticum kreeg voorgeschreven. Als klein kindje bleek ze allergisch voor dit middel waardoor ze zes weken doodziek is geweest. Geur is een bizar sterke trigger die direct inwerkt op je amygdala zonder tussenstation. Een verdachte geur betekent immers heel vaak: gevaar, rennen! We werken op haar eigen ziekte als klein kind en alle nare herinneringen die hiermee samen hangen. Daarna merkt R dat ze de situatie met het kindje van haar zus heel makkelijk tot 0 geklopt krijgt en ze niets meer voelt bij dit moment.
Ten slotte de ervaringen van A. Ze is veel met persoonlijke ontwikkeling bezig en haar omgeving vindt daar dingen van. Samen stappen we in een recent gesprek met een goede vriendin, die zegt ‘Ik mis de oude A, ik herken je niet meer terug’. Welke conclusie trek je nu over jezelf op dit moment, vraag ik haar? ‘Ja, dat ik niet goed genoeg ben natuurlijk. En dat ik raar ben. Anders dan alle anderen. Niemand hoort of ziet mij voor wie ik écht ben.’ Oké dus je NKO gaat hier keihard aan. Komt er nu een moment naar boven dat je ook deze conclusie trok over jezelf? Dat je raar bent? Niet goed genoeg? En dat niemand je echt hoort of ziet? A wordt vuurrood en begint te huilen. ‘Ja, ik was 4 en moest getest worden of ik hoogbegaafd was. Mijn grote zus pestte me daarmee. Ik snapte er niks van, wat betekende getest worden überhaupt?! Toen voelde ik me ook anders en raar.’ Samen doen we EFT op deze herinnering. A gaat zelf thuis een lijst maken met momenten waarop ze zich ook ‘anders/ raar’ heeft gevoeld. Daar gaat ze er zelf vast vijf van aanpakken. Als ze hele heftige tegenkomt, neemt ze die mee naar onze volgende sessie. Ook blijft ze goed kloppen op haar dagelijkse kutmomentjes omdat ook haar NKO ermee samen hangt. Deze dubbele aanpak, zorgt ervoor dat we dit specifieke stresspatroon sneller uitdoven.
Je stresspatroon is als een soort boomwortel waar allemaal losse kleine vertakkingen en worteltjes aanhangen. Als je hem uit de grond trekt, weet je nooit precies wat er nog meer onder hangt. Vaak veel verschillende specifieke situaties. Grote gebeurtenissen en ogenschijnlijk terloopse, kleine dingetjes. Ooit is het stresspatroon ontstaan met een eerste negatieve ervaring. Hoe dichter je bij de oorsprong uitkomt (de eerste 7 jaar van je leven) en op die situaties EFT doet, hoe sneller je het hele stresspatroon kunt ontzenuwen en uitdoven.
Uitdoven die stresskoppelingen in je kop!
Hoe kun je hier nu zelf mee aan de slag? Heel simpel. Doe EFT op je dagelijkse kutmomentjes/ VMVDD zoals je geleerd hebt in de basics. Alleen als je cijfer nu onder de 5 gedaald is (maar nog geen 0), stel je jezelf de vraag: wanneer in m’n leven heb ik me eerder, precies zo gevoeld? Door op deze manier op een situatie in het hier en nu te werken, kun je heel goed een één-tweetje maken naar een eerder moment in je leven met exact hetzelfde gevoel. Ga af op je gevoel, niet analyseren of zeggen tegen jezelf: ‘oh eens even denken wanneer ik me eerder zo gevoeld heb’. Nee! Niet denken, ga voelen! Als er geen associatie of herinnering komt, is het namelijk ook helemaal prima. Dan maak je gewoon je VMVDD af tot 0 en dan probeer je het bij een volgende situatie opnieuw.
Als er wel een situatie boven komt, die behapbaar voelt om zelf aan te pakken. Dan stap je over naar die situatie. Klop deze helemaal tot 0 en keer dan terug bij het VMVDD waar je oorspronkelijk op aan het werk was, en klop die ook tot 0. Vaak zul je merken dat als je de tweede herinnering neutraal hebt geklopt, de eerste ook opeens makkelijk tot 0 te kloppen is.
Dit is sowieso een gouden tip als je merkt dat je een situatie lastig tot 0 geklopt krijgt of als je twijfelt of het wel 0 is. (en dan heb ik het over minimaal 20 of 30 rondjes kloppen, niet na 4 rondjes het bijltje erbij neer gooien…). Vaak hangen er dan nog te veel andere boomwortels onder dit specifieke stresspatroon. Als dit het geval is, dan heb je dus te maken met eerdere specifieke gebeurtenissen die de lading bij dit moment hoog houden. Hier kun je jezelf dus heel goed helpen door gewoon even door te voelen en jezelf te vragen: wanneer heb ik dit eerder ook zo gevoeld? En vervolgens ruim je met EFT ook die eerdere ervaring(en) op.
Niet stoppen, blijven kloppen.
Één van de belangrijkste dingen, als je op meerdere situaties werkt, is dat je ze echt tot 0 klopt en dit ook test. Anders zet je een heleboel verschillende herinneringen ‘aan’, die je niet ‘uit’ zet. Waarmee je dus ook een bak stress voor je zenuwstelsel aan laat staan. Houd het behapbaar. Doe in het begin gewoon alleen je favoriete kutmomentje/ VMVDD en één situatie waarin je je eerder zo gevoeld hebt. Mocht dit nou heel makkelijk en snel gaan, pak er dan gerust nog eentje bij. Maar zorg dat je het hele treintje aan herinneringen neutraal klopt.
Dit testen kun je ook rustig de volgende dag of de week erop nog eens doen. Zelf doe ik dit ook. In mijn journal noteer ik na mijn dagelijkse EFT-sessie de titels van mijn favoriete kutmomentjes/ VMVDD waar ik op gewerkt heb én de momenten die naar boven kwamen. Of ik er nou EFT op gedaan heb of niet. Zo weet ik waar ik later nog op kan kloppen (dus welke situaties ook nog bij een bepaald stresspatroon horen) en ook welke gebeurtenissen ik nog mag testen. Als je nou de hele week dezelfde situatie getest hebt en het is nog steeds 0, dan mag je ervan uitgaan dat het echt 0 is. Maar zelfs dan, pak ik hem vaak na een maand er nog eens bij om het écht écht zeker te weten.
Ik hamer zo op het testen om dit op de lange termijn echt het verschil gaat maken tussen ‘ja het is wel een stuk minder geworden’ en ‘waar had ik ook alweer last van?’. We gaan natuurlijk voor de knock-out! Het is echt mijn doel om jou voor eens en voor altijd van je draken af te helpen. Niet een beetje half. Testen is hierbij de beslissende factor. Hoe vermoeiend en irritant het soms ook is om te doen. Om weer in een bepaalde rotsituatie te stappen. Maar oh so sweet, zijn die momenten waarop je merkt: damn ik voel hier gewoon niets meer bij! Yes, nailed it! Daar willen we naartoe.
Opdracht #1 Het VMVDD extended
Ga aan de slag met de VMVDD extended werkwijze. Zie het als een experiment, een onderzoek. Kijk wat voor (rottige) cadeautjes je onder-bewuste je aanreikt om met EFT aan te pakken. Als er niets bovenkomt, ook helemaal oké, maak je geen zorgen. Deze manier van werken is een verdieping op het kloppen op je favoriete kutmomentje wat je al deed. Je kunt op drie manieren ontdekken welke gebeurtenissen nog meer bij het stresspatroon horen én over welk specifiek stresspatroon het hier eigenlijk gaat:
1. Doe EFT op je favoriete kutmomentje/VMVDD zoals je geleerd hebt. Als het cijfer onder de 5 is gedaald, check dan bij jezelf of je NKO een rol speelt in deze situatie. Denk je nu: zie je wel, ik hoor er weer niet bij, ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard, ik mag er niet zijn? Ja? Kijk dan eens of er een situatie bovenkomt waarin je hetzelfde dacht en/of voelde? Hoe eerder je uitkomt in je leven, hoe dichter je bij de oorsprong van het stresspatroon bent beland. Vooral die eerste zeven jaar zijn vormend voor je NKO. Komt er iets boven, doe hier EFT op. Als je de situatie tot 0 hebt geklopt, keer je terug bij de gebeurtenis waar je mee begon en die klopt je ook tot 0. Komt er niets, ook prima. Maak je VMVDD af, morgen is er weer een dag.
Als je geen tijd hebt om beide situaties helemaal af te maken, parkeer je de gebeurtenis. Schrijf hem op je NKO-shitlist (hierover meer in module 6) en werk er later verder aan. Zoals je weet is je NKO je grootste stresspatroon, de thematafel onderop. Die is stevig verankerd in je onderbewuste, hier haken dus ook veel gebeurtenissen aan. Zowel in het hier en nu als in het verleden. Extra belangrijk dus om deze goed in de gaten te houden zodat je dagelijkse emmer niet overloopt. Met EFT kun je zowel vroeger als nu opschonen. Als het je lukt, doe beide! Bijkomend voordeel hiervan is, dat als je je NKO-emmer goed leegt, je NKO ook steeds minder hard aan gaat in de toekomst omdat je amygdala leert, dat deze situaties niet zo onveilig zijn als je altijd dacht. Hierdoor worden steeds minder stresshormonen aangemaakt in vergelijkbare situaties. En kom jij tot rust, heerlijk!
2. Optie twee lijkt op optie één, alleen gaat het hier niet om je NKO maar om andere belangrijke conclusies die je later in je leven hebt getrokken. Je kleinere tafels, die bovenop je NKO-tafel staan gestapeld. Ga op dezelfde manier te werk als hierboven. Stel jezelf de vraag: als het niet mijn NKO is die nu aan gaat, welke belangrijke conclusie trek ik dan over mezelf in dit moment? Denk bijvoorbeeld aan: ik moet het allemaal alleen doen, zie je wel dat ik niet succesvol kan zijn, ik ben een sukkel dat ik altijd zo veel pieker, zie je wel ik ben niet slim genoeg. Wanneer in je leven heb je dit eerder gevoeld? Pak de situatie(s) die omhoog komen op dezelfde manier aan als hierboven beschreven.
3. De laatste manier om dit aan te vliegen is via het gevoel of de emotie. Dus doe EFT op je favoriete kutmomentje/ VMVDD en als het cijfer onder de 5 gedaald is (maar nog geen 0) vraag je aan je onderbewuste: wanneer heb ik me eerder zo gevoeld? Het gaat hier om het gevoel. Neem ook fysieke sensaties mee. Dus: wanneer heb ik me eerder zo verstijfd van angst, met woorden die stokten in mijn keel gevoeld? Ik wilde wel iets zeggen, maar ik stond letterlijk aan de grond genageld. Waar ken ik dat gevoel van? Hierbij kun je uitkomen bij een gebeurtenis die op geen enkele manier lijkt op de situatie waar je vandaan komt. Ga puur af op wat je voelt en waar je dat van kent. Uiteindelijk zijn ook hier vroegkinderlijke ervaringen waar je uiteindelijk vaak terecht komt. Die aanpakken, gaat enorm veel ruimte en rust geven. Daarbij haalt het de angel uit het hele fucking stresspatroon. In module 7 ga ik verder in op zelf EFT doen op heftige gebeurtenissen. Ga altijd voorzichtig te werk. Haal eerst de scherpe kantjes eraf en als het te heftig voelt, boek dan een 1-op-1 sessie met mij. Je hoeft dit absoluut niet alleen te doen. Zorg voor jezelf en houd het veilig.
Ook deze module bevat weer veel info. Wil je ergens over sparren of kom je er niet uit. Gooi het in de Facebookgroep, bespreek het met je buddy of contact mij even, dan denk ik met je mee hoe je dit het beste kunt aanvliegen.
Slay your dragons #4 veerkracht: Music & Nature
Muziek is altijd een groot onderdeel geweest van mijn leven. Als kind speelde ik piano en een beetje gitaar en ik heb jazz zang gestudeerd aan het Conservatorium. Ik herinner me nog een vakantie als puber met mijn ouders waarin ik mezelf erg zielig vond omdat ik niet alleen met mijn vriendje op reis mocht. Dramatische liedjes van Jewel, Norah Jones en Skunk Anansie (yes I’m a 90’s child..) tokkelen en zingen op het strand bij zonsondergang hebben me die drie weken “door geholpen”. Naast mijn liefde voor muziek ben ik een grote fan van neuroloog en schrijver Oliver Sacks. Hij heeft de prachtigste boeken geschreven over diverse neurologische processen en aandoeningen, maar ook over muziek en ons brein. Sacks stelt dat hij in zijn veertig jaar ervaring als neuroloog slechts twee vormen van ’therapie’ heeft gevonden (als je psychofarmaca niet meerekent) die helpen bij (chronische)stress, angstklachten en depressie. Én om veerkracht te ontwikkelen: muziek maken of luisteren en in de tuin werken. Met je kop in het groen lekker buiten spelen.
Waarom werkt dit nou zo goed? Als muzikant/ zangeres heb ik altijd ervaren dat je niet tegelijkertijd je kut kunt voelen en écht een lied kunt zingen mét de juiste intentie, emotie en tekstbeleving. Stress en piekeren gaan niet samen met de flow van muziek maken. Toen ik nog zang studeerde voelde ik me vaak gestresst en niet goed genoeg. Achter de piano gaan zitten en liedjes zingen, hielp mij toen (en nu nog steeds trouwens) enorm.
Als je muziek maakt gaan je cortisol levels flink omlaag. Ook word je beloond met een flinke shot dopamine als je muziek maakt of luistert naar muziek die je fantastisch vindt. Die je doet denken aan fijne momenten. Dit werkt precies hetzelfde als met EFT. Negatieve ervaringen triggeren een stressrespons en positieve ervaringen (bijvoorbeeld bij een fantastisch concert of een heerlijke vakantie waar je altijd dezelfde CD keihard op repeat had op je discman vroeger) zetten je ontspanningsreactie aan. Dus deze week: een kleine Muziekopdracht: maak een playlist met nummers waar je geweldige herinneringen bij hebt. Gebruik je playlist eens tijdens een EFT-sessie en kijk wat voor effect het heeft. Zet de muziek gewoon op tijdens het kloppen en praat er hardop doorheen (of zeg de woorden in je hoofd als je dat fijner vindt).
Bijna twintig jaar woonde ik in Amsterdam (en nu in Utrecht). Vaak denken mensen dat ik een stadsmeisje ben. Niets is minder waar. Ik ben opgegroeid in het groen in een klein dorpje in Gelderland. Mijn grootouders hadden vroeger een tuinderij (bloemkoluh!) en ook mijn vader heeft walgelijk groene vingers en een enorme moestuin. Vroeger hielpen ik en mijn zussen altijd al mee: tomaten, paprika en komkommers plukken in de kas, frambozen, aardbeien en rabarber uit de volle grond en we vervloekten de reuzenpompoenen die we de hele winter aten. Waar wij woonden was bommengebied in WOII. Als kind liep ik altijd te wroeten in de aarde op zoek naar schatten, scherven en explosieven. De EOD is meer dan eens langs geweest bij ons om een bom uit te graven en onschadelijk te maken. De positieve kracht van buitenspelen heb ik mijn hele jeugd ervaren.
20 minuten in het groen is al genoeg om je stresshormonen flink omlaag te brengen. Ook patronen die we zien in de natuur werken rustgevend. Je hartslag gaat omlaag en je ademhaling verdiept zich. De natuur stelt geen eisen aan je en geeft je brein als het ware een beetje vakantie. Mensen die iets groens verzorgen hebben bewezen minder stress dan mensen die dit niet doen. Klinkt bekend? Dat kan kloppen. In de kick-off masterclass heb ik je een aantal wetenschappelijke feitjes over EFT verteld. Een groot aantal positieve effecten van EFT komen overeen met schoffelen in de tuin. Ik denk meteen: combineer dat dan! Mini-opdracht voor deze week: ga lekker een keer buiten EFT doen. Ik ga zelf vaak het bos in, op een bankje aan de bosrand zit ik heerlijk rustig te kloppen, met het geluid van koolmeesjes en spechten op de achtergrond.