Kick-off Masterclass EFT

Slay your dragons #1 Kick-off: Welke draken gaan we temmen?

In de masterclass hebben we kort aangestipt tegen welke blokkades jullie nu aanlopen. In onderstaande opdracht creëer je helderheid voor jezelf. Je zet even een spotlight op hoe het nu met je gaat en welke draken getemd mogen worden. Welke beren op je weg wegen nu, op dit moment, het zwaarst en mogen als eerste aangepakt mag worden met EFT? Niet om het heel groot en zwaar te maken, meer als een soort 0-meting.

Je kunt nu eenmaal niet al je blokkades tegelijkertijd oplossen en dat hoeft ook helemaal niet. Het fijne van EFT is dat er zoiets als ‘het generalisatie-effect’ bestaat. Wat zoveel wil zeggen als: het oplossen van bepaalde blokkades werkt ook positief door op andere blokkades. Ik vertel je hier vanaf module 2 meer over.

De komende twee weken gaat het vooral om de basics van EFT onder de knie krijgen en oefenen met het aanpakken van dagelijkse blokkademomentjes. Je zogenaamde ‘favoriete kutmomentje(s) van de dag’. Ga daar lekker mee aan de slag komende twee weken, zoals we ook in de masterclass hebben gedaan. Daarna gaan we dieper in jouw persoonlijke draken en stresspatronen duiken. Een deel van onderstaande opdracht heb je al voor me ingevuld op het intakeformulier. Werk het aan de hand van onderstaande opdracht verder uit voor jezelf.

Opdracht: Welke draken gaan we temmen?
1. Hoe is het nu met je? Wat maakt voor jou dat, toen mijn pilot voorbij kwam je dacht ‘Yes, hier moet ik bij zijn’? Wat maakt hier, nu, dit moment, hét moment om je blokkades aan te gaan pakken?

2. Tegen welke blokkades loop je nu aan in je privéleven en/of je bedrijf? Deel je blokkades op in de inmiddels bekende categorieën: gedachten/overtuigingenblokkades, emotionele blokkades, fysieke blokkades, heftige gebeurtenissen of PTSS blokkades.

3. Geef de verschillende blokkades een cijfer tussen 0 en 10. Als je dit lastig vindt, no worries. Ook hier gaat het puur om een momentopname, ik pin je nergens op vast. Daarbij: deze score tussen 0-10 heet een SUD-score (Subjective Units of Distress). Met nadruk op subjectief. Het is jouw individuele beleving van de blokkade. Er is geen goed of fout. Zie deze oefening als een kans om vanuit je intuïtie, je eerste ingeving te mogen antwoorden. Als je het echt niet weet, raad dan wat de score is. Of denk je in dat een vriendin last heeft van jouw blokkade: wat zou haar cijfer zijn?

4. Wat is nu je copingstrategie, dus jouw manier om met deze blokkades om te gaan? Wat doe je op het moment dat je een blokkade tegenkomt?

5. Als er meerdere blokkades op je lijstje staan, ga dan eens na welke je nu het allerliefste opgelost zou zien. Wat kost deze blokkade je? En misschien op een gekke manier, levert de blokkade je ook iets op. Zet dit eens voor jezelf op papier. Bedenk even kort: wat kost elk van deze blokkades me? En wat levert hij me op? Als je het niet weet, kun je ook hier proberen het aan je intuïtie, je innerlijke wijsheid (of hoe dit ook heet voor jou) te vragen. Dit werkt ook heel goed als je niet direct weet met welke blokkade je als eerste aan de slag wil. Vraag dan aan je onderbewuste: ‘Wat mag ik als eerste aan gaan kijken en oplossen met EFT?’

6. Stel, ik betover je vannacht, zonder dat jij het doorhebt en morgen zijn al je blokkades weg. Hoe ziet je dag er dan uit morgen? Wat ik zie ik je doen, wat ik je nu niet zie doen? Welke gedachten heb je dan over jezelf, je bedrijf, de wereld en de mensen om je heen, zonder die blokkades? Hoe voel je je? Met wie breng je je tijd door? Wat doe je voor je bedrijf? Besteed je meer tijd aan jezelf of…? Gebruik deze vraag om voor jezelf te verwoorden, hoe je over 8 weken de spreekwoordelijke deur van deze pilot uit zou willen lopen. Hoe weten we dat het de goede kant op gaat met je blokkades?

7. Hoe ziet jouw sociale situatie eruit? Wie zijn je vangnet? Bij wie kom je thuis en voel je je veilig, zonder oordeel? Met wie kun je praten over EFT en wat je gaat doen komende weken? Wie steunen je en peppen je op als je er even de kak aan hebt en het bijltje erbij neer wil gooien? En wie zegt je dat je best even mag dimmen als je te fanatiek met EFT aan de slag gaat en je perfectionisme het overneemt?

8. Formuleer nu in één of twee zinnen jouw doel voor dit groepstraject. Tip van Flip: het werkt heel goed om dit doel als positief statement te formuleren. Maak het haalbaar voor jezelf en aantrekkelijk. Een lonkend, shiny doel met frambozen en glitters. Dat je er zin in krijgt om ermee aan de slag te gaan. En je, bij wijze van spreken, al bijna kunt ruiken wat het je op gaat leveren, als deze draken getemd zijn. Even een voorbeeldje van mezelf van toen ik nog een totale stresskip was (not that long ago..).

Ik heb een kalm lichaam en een rustig hoofd. Samen met Beer en Justin speel ik veel buiten en daar geniet ik enorm van.

9. Schrijf ook voor jezelf op, wat maakt dat dit doel belangrijk voor je is. Met andere woorden: wat zijn de waarden achter je doel? Gaat dat over vrijheid? Verbinding? Autonomie? Het kan van alles zijn. Ga eens na hoe het zit met jouw waarden. Vaak als we ons onrustig of ongelukkig voelen, heeft dat te maken met dat je niet leeft naar je waarden. Dus niet in lijn met wat eigenlijk écht belangrijk voor je is. Weet je niet zo goed wat je kernwaarden zijn of vind je het lastig om dit te bepalen? Hier zijn veel oefeningen en testjes voor te vinden online, bijvoorbeeld deze: www.valuescentre.com/tools-assessments/pva/

Mocht je ergens tegenaan lopen met deze vragen of het formuleren van je doel voor dit traject. Gooi het in de facebookgroep of bespreek het in de Q&A. Als het echt om hele persoonlijke dingen gaat die je liever niet deelt, mail mij er dan eventjes over.