Wat is EFT? (Emotional Freedom Techniques)

EFT is een combinatie van exposure-therapie en acupressuur (er worden geen naalden gebruikt). De methode zelf is eenvoudig. Je klopt zachtjes op een serie acupressuurpunten op je gezicht, hoofd en bovenlichaam, terwijl de stress die je voelt op een bepaald moment aan staat. Je kunt EFT zittend, staand of liggend doen en je kleren heb je aan. Je zou kunnen zeggen dat EFT een ver neefje van EMDR (traumatherapie) is. Ook komen er elementen van Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), zelfcompassie, CGT, meditatie, werken met affirmaties en mindfulness terug in een EFT-sessie. Coaches, psychologen, psychiaters en andere therapeuten van over de hele wereld gebruiken de methode. Het grote voordeel van EFT is dat je het als zelfhulpmiddel kunt gebruiken naast het werken met een EFT-Specialist. Het is simpel, concreet en je zult verbaasd zijn hoe snel je je anders gaat voelen door met EFT te werken.

Hoe ziet een EFT sessie eruit? Hoe lang?

Een EFT sessie duurt ongeveer 60-75 minuten. We kunnen online of live een EFT- sessie doen. Ook bied ik EFT-wandelsessies aan. We beginnen ons traject met een intake, waarin we ook direct EFT doen. We onderzoeken samen je hulpvraag en wat de beoogde resultaten zijn. Daarnaast leer ik je hoe je zelf EFT kunt doen en geef je het basisprotocol mee voor thuis. In de sessies doen we samen EFT op specifieke gebeurtenissen die we inventariseren op basis van je hulpvraag. Zoals gezegd ziet EFT eruit als een klopronde. Je kunt zelf kloppen terwijl ik je instructies geef. Als we elkaar live zien, kan ik ook op jou kloppen als je dat prettiger vindt. Het is belangrijk dat jij je veilig en vertrouwd voelt tijdens de sessies. Er gebeurt dus niets waar jij je niet senang bij voelt.

Is de sessie live of online?

EFT-sessies doe ik online en live in Utrecht. EFT-sessies in de natuur (met daarnaast lekker wandelen) behoort ook tot de mogelijkheden. We stemmen samen af waar jij je het prettigst bij voelt.

Waarom moet ik kloppen op een gebeurtenis?

Wij mensen leren door onze omgeving en wat we meemaken in ons leven. Jouw interpretatie van gebeurtenissen en alles wat je hebt meegemaakt in je leven, heeft ook jouw persoonlijke stressreactie gevormd en wanneer deze ‘aan’ gaat (vaak op momenten dat je hier absoluut niet op zit te wachten). Deze stressreactie dient zich aan in de vorm van een gevoel van angst, verdriet of boosheid. Stressreacties als deze kun je alleen maar ‘ontleren’ en uitdoven door exact die gebeurtenis opnieuw te beleven en de bijbehorende stressreactie te ontkoppelen met EFT. Je moet als het ware terug naar de oorsprong van jouw stressreactie om hem effectief en voor altijd af te kunnen zetten.

Kan ik ook gewoon kloppen op wat ik denk of voel?

Tuurlijk kun je daarop kloppen. Vaak vermindert je stressgevoel wel eventjes, je voelt je tijdelijk rustiger, maar je lost er nooit het onderliggende stresspatroon mee op. Daarom noemen we in EFT-land kloppen op alleen gevoelens en gedachten ‘symptoomkloppen’. Veel coaches en EFT’ers kloppen alleen op symptomen, gedachten en conclusies. Helaas levert dit vaak korte verlichting van het probleem op maar geen blijvend resultaat. Heb je eerder met EFT gewerkt en herken je dit? Dikke kans dat je EFT helaas niet goed geleerd hebt. Ik help je graag om je EFT op de juiste manier eigen te maken, zodat je definitief van je klachten af komt.

Is het niet raar om juist op negatieve ervaringen te kloppen?

Yes topvraag! Hier is heel veel verwarring over. Dit is de kern van EFT: je klopt op een negatief gevoel of emotie omdat dat is wat je ervaart als je stressreactie aan staat: angst, paniek, verdriet, woede, etc. Met EFT zorg je ervoor dat die stress-reactie voor altijd afgezet wordt en laat dat nou precies zijn wat je wilt. Hoe meer stress je voelt, hoe effectiever je het kunt aanpakken met EFT.

Door te kloppen op meridiaanpunten op je hoofd, gezicht en bovenlichaam, stimuleer je de zogenaamde parasympatische ontspanningsreactie en doof je de sympatische stressreactie die je voelt als je focust op de stressvolle (of traumatische) ervaring. Dit is de kern van hoe EFT werkt.

Het resultaat: na de behandeling is de stressvolle ervaring of traumatische gebeurtenis ontkoppeld van de negatieve emotionele lading. Dit betekent dat de vervelende ervaring een neutrale herinnering is geworden, die weinig of geen emotionele reactie meer oproept bij je.

Hoe werkt dat nou precies? Wat we met EFT doen, is de amygdala (de alarmcentrale van je brein) in het lymbisch systeem (je emotionele brein) herconditioneren. We neutraliseren met EFT de oorsprong van jouw triggers. Je amygdala slaat dan niet meer steeds “alarm” bij situaties die jou bewust (of onbewust) aan een situatie uit het verleden doen denken.

Werkt EFT bij iedereen?

Als EFT niet lijkt te werken, kunnen er veel dingen meespelen. Veel mensen lopen al lang met iets rond. Een nare gebeurtenis, een harde conclusie over jezelf. De gedachte dat je er ‘toch nooit vanaf zult komen’. Je ‘probleem’ kan dan onderdeel van je identiteit geworden zijn. Aangezien 90-95% van ons gedrag, en hoe we met dingen omgaan en reageren, onbewust is, kan veranderen best een fikse klus lijken.

Wat hier ook belangrijk is om je te realiseren, is dat veel mensen EFT helaas verkeerd geleerd hebben. Ze kloppen op gedachten, overtuigingen, een globaal vervelend gevoel, of ze kloppen mee met een tapping script dat veel te algemeen is. De kern van EFT is: kloppen op specifieke situaties waarin je negatieve emoties of stress hebt ervaren. Of specifieke situaties waarin jij (vaak als kind) hebt geleerd dat een bepaalde overtuiging ‘waar’ is (bijvoorbeeld de overtuiging: ‘ik ben niet goed genoeg’). Welke specifieke gebeurtenissen ondersteunen deze conclusie die jij ooit over jezelf hebt getrokken?

Een goede EFT-behandelaar zal je direct in de intake uitleggen hoe je precies EFT doet. Daarnaast krijg je van mij ook altijd instructies mee en het EFT Gold Standard basisprotocol om thuis mee aan de slag te gaan.

Kan ik mijn klacht niet erger maken?

Je kunt met EFT niets verpesten of erger maken. Je klopt er niets ‘in’. Er zijn ook geen contra-indicaties bekend. Wat ik je wel zou afraden is om zelf met hele grote gebeurtenissen en emoties aan de slag te gaan, zonder begeleiding van een EFT-specialist. Begin rustig aan en duik niet meteen in het diepe. In onze sessies leg ik je precies uit hoe het werkt, no worries. Ook als je zelf thuis EFT doet, kun je merken dat je wat emotioneler bent, moe of een beetje hoofdpijn hebt na het kloppen. Dit zijn in principe hele goede signalen omdat ze bij de herstelfase ná stress horen.

Voor ondernemers: EFT for Female Creatives Traject

Ik begeleid veel creatieve vrouwelijke ondernemers in mijn EFT for Female Creatives Traject. Dit programma is echt gericht op ondernemers zodat jij gaat vliegen met je business. Zodoende kun je dit traject zakelijk opvoeren als bedrijfskosten.

De btw die over dit traject gerekend wordt, kun je terugvragen via je aangifte omzetbelasting. Ook zijn in er in bepaalde provincies subsidies beschikbaar voor zakelijke ontwikkeltrajecten. Ik vertel je er graag meer over