Module 8 – EFT & Affirmaties

In de voorgaande modules heb je op verschillende manieren met EFT gewerkt. De diverse aanvliegroutes ontdekt en misschien wel een aantal heftige ervaringen aangepakt. In deze module gaan we kijken naar de kracht van taal. Woorden doen ertoe. Ook al proberen we bij EFT juist een beetje weg te blijven van veel praten, analyseren en je denkende brein. Toch hebben woorden wel degelijk veel impact als het gaat om je overtuigingen en conclusies, maar ook bij reframes (de zinnen die je tegen jezelf zegt of die ik tegen je zeg in een groepssessie). Een goede reframe kan je helpen om anders naar een gebeurtenis te gaan kijken. De inhoud verandert een beetje, of juist de context. Een goede reframe kan je doen huilen of laten huilen van het lachen. Dit werkt allebei zeer louterend en zorgt ervoor dat je stress en spanning, gerelateerd aan de gebeurtenis, los kunt laten. Ik vind dit zelf een leuk en uitdagend onderdeel van EFT, waar enorm veel mogelijk is.

Lekker positief denken
Hoe kun je nou werken met (positieve) taal en affirmaties op de goede manier? Daarmee bedoel ik, een manier die daadwerkelijk je overtuigingen en conclusies verandert en deze nieuwe gedachten verankert in je brein. In tegenstelling tot het vermijden van je negatieve emoties, door er een dikke laag positieve affirmaties overheen te leggen. In coach- en instagramland zie ik dit helaas veel. En op de langetermijn lost dit niets op. Even heel kort door de bocht, als je maar:

– positief denkt
– veel positieve affirmaties zegt in je ochtendroutine
– je negatieve gedachten ombuigt
– je gedachten uitdaagt: is dit waar? Hoe weet ik zeker dat dit waar is?

dan ga je je vanzelf anders voelen en/of anders denken over jezelf en de wereld. Deels klopt dit natuurlijk. Door bewust te kiezen voor nieuwe gedachten, je bewustzijn te vergroten en daardoor andere actiestappen te zetten, veranderen er dingen. Maar deze dingen stuur je aan vanuit je bewuste, denkende brein. Jij als EFT pro weet inmiddels, dat conclusies en overtuigingen zijn ontstaan door alle ervaringen die je in je leven hebt opgedaan. De tafelpoten onder al je tafelbladen (check module 3 over je NKO, als je het nog even wilt nalezen).

Deze worden getriggerd vanuit je onbewuste brein, met een snelheid van 11,2 miljoen bits per seconde. Veel sneller dus dan je denkende, bewuste brein met slechts 60 bits per seconde. Wat betekent dat je je suf kunt affirmeren, maar als je niet eerst die onderliggende gebeurtenissen opruimt met EFT, vliegt je stressreactie nog steeds als een malle aan bij iedere trigger. Dan is er nog steeds een neuronale koppeling in je brein tussen iets wat gebeurt is in je leven en jouw kutgevoel daarbij. Wat weer onderdeel is van bijvoorbeeld jouw stresslijnte ‘zie je wel, ik kan ook geen succesvol bedrijf bouwen’. Ruim dit stresslijntje dus eerst op met EFT, dan is er geen volle archiefkast met negatieve ervaringen meer, die jouw overtuigingen en conclusies ‘waar’ maken.

Bliksemafleider
Het is trouwens een hele logische behoefte om te willen focussen op het positieve. De meeste mensen houden van positieve taal, kijken naar nieuwe mogelijkheden en worden geïnspireerd door het gezelschap van mensen met een positieve kijk op het leven. Tegelijkertijd is dit een bliksemafleider. Focussen op het positieve om te vermijden hoe je je eigenlijk écht voelt in een bepaalde situatie of bij een bepaald probleem. Vaak is het te pijnlijk, is er te veel schaamte, houd je die doos van Pandora liever gesloten. Het lullige is, dat als je dingen echt blijvend wilt aanpakken en veranderen, je toch echt eerst je shit moet gaan aankijken. Het beest in de bek kijken. Je hebt er dwars doorheen te gaan. Gelukkig kan dat met behulp van EFT in stapjes en redelijk pijnloos. 

Een andere bijkomstigheid van de positief-denken-school, is dat het je ook het gevoel kan geven dat jij een vette sukkel bent, omdat positieve affirmaties bij jou niet lijken werken. Of omdat je je na maanden oefenen met positief denken, nog steeds klote voelt. Of dat je constant je gedachten uitdaagt, maar je nog steeds denkt: ‘zie je wel, ik ben niet goed genoeg’. Dan wordt het toxic positivity, in plaats van een helpende tool. Die constant jouw, toch al hardnekkige, negatieve kernovertuiging triggert door geforceerd positief denken.

De oplossing is eigenlijk heel simpel: pak eerst de stress, negatieve emoties, spanning en onrust aan met EFT. Ga pas werken met positieve taal als je daar ruimte voor hebt gemaakt door eerst te kloppen op wat allemaal niet fijn voelt. Als vuistregel bij EFT kun je zeggen dat je tijdens een sessie eerst de negatieve emoties en gevoelens lager dan het cijfer 5 klopt. Dus je haalt de ergste stress en pijn eraf, voordat je met positieve taal begint. Hieronder vind je een aantal manieren, hoe je met EFT en (positieve) affirmaties kunt werken.

VOC
Werken met de VOC (validity of cognition) is een heel handig meetinstrument om te checken, hoe het eigenlijk zit met je overtuigingen. Neem bijvoorbeeld de grote thematafel van je NKO: ‘Ik ben waardeloos’ of ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik doe er niet toe’.

Spreek je NKO een keer hardop uit. Hoe WAAR voelt deze conclusie emotioneel voor je op een schaal van 0-100%? (0 = helemaal niet waar, 100 = deze conclusie voelt helemaal waar) Dus niet rationaliseren, eindeloos over na gaan denken of analyseren. Nee, hoe waar VOELT het? Antwoord snel en intuïtief. Schrijf dit percentage op. Bijvoorbeeld: het voelt nu 85% waar dat ik waardeloos ben.

Doe nu EFT op één, of meer gebeurtenissen, die je onder je NKO-tafel hebt getekend. Ervaringen die deze conclusie WAAR maken. Als je de situatie(s) tot 0 hebt geklopt. Spreek je nogmaals je NKO hardop uit: ‘Ik ben waardeloos’ of ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik doe er niet toe’.

Hoe waar voelt dit nu emotioneel voor je? Vaak merk je dat het getal zakt, naarmate je één of meerdere situaties hebt aangepakt. Dus in plaats van 85%, voelt het nu nog maar 45% waar. Door dit te testen met de VOC-methode, krijg je heel concreet zicht op de resultaten van je EFT sessies. Wat weer motiverend werkt om door te pakken en meer EFT te doen. Het kan ook heel goed dat het percentage gelijk blijft of stijgt als je aan één heftige situatie werkt die je nog niet tot 0 hebt geklopt. Heel normaal dus. Het betekent alleen maar dat je nog wat meer mag gaan kloppen.

Je kunt deze VOC-methode eigenlijk altijd gebruiken als er overtuigingen en gedachten in het spel zijn. Dus ook als je naast je NKO-tafel, kleinere tafels gaat aanpakken met EFT.

Een hele fijne toevoeging aan deze VOC oefening is, kijken wat het tegenovergestelde is van jouw NKO. Dus wat is de positieve tegenhanger van ‘Ik ben waardeloos’? Bijvoorbeeld: ‘Ik ben waardevol, precies zoals ik ben’ en kijk eens of je die als afsluiter van je sessie kunt gebruiken. Op elk kloppunt spreek je deze positieve affirmatie uit. Voelt dit absoluut niet waar of een brug te ver? Wacht er dan nog even mee. Pak eerst meer tafelpoten van je NKO-tafel aan met EFT voordat je deze positieve afsluiter aan je sessie plakt. Ook hier kun je weer checken met de VOC, hoe waar deze nieuwe, positieve affirmatie voor je voelt.

Reframes
Één van de meestgestelde vragen die ik krijg over EFT van cliënten is: wat moet ik tegen mezelf zeggen als ik aan het kloppen ben? Een hele goede vraag. Want we maken dit allemaal altijd veel te moeilijk. Als je zelf klopt (dus zonder mij of andere begeleiding) zeg je in principe alleen maar: de emotie die je voelt en waar je het voelt in je lichaam. That’s it. De primaire functie van dit benoemen is het zo levendig mogelijk herbeleven van het moment waar je op werkt. De taal helpt je dus om je stressreactie weer zo goed mogelijk aan te zetten. Zodat je hem vervolgens helemaal uit kunt doven door te kloppen.

Toch kan ik me voorstellen dat je na tien rondjes kloppen op ‘mijn verdriet’, ‘ik voel het in mijn buik’, zoekt naar andere woorden of permissieve statements. Dit noemen we in EFT-land: reframes. Zoals ik hierboven al schreef, een goede reframe kan je op een nieuwe manier naar je probleem of de gebeurtenis laten kijken. Het versnelt de cognitieve shifts die je maakt tijdens een EFT-sessie. Plus het helpt je enorm met het loslaten van alle negatieve emoties, spanning en stress.

Ook hier geldt: pas als het cijfer onder de vijf gedaald is, gooi je er af en toe een positieve reframe in. Weet ook dat een ander dit altijd beter voor je kan doen dan jijzelf. Jij woont immers al je hele leven in je eigen hoofd en denkt binnen jouw kaders. Best lastig dus om opeens outside je eigen box te denken en jezelf op die manier te verrassen, waardoor er opeens een ander licht op de zaak schijnt. Ook humor werkt fantastisch in reframes. Hier geldt eigenlijk hetzelfde. Je wordt niet verrast door je eigen grap. Dit werkt dus beter als je met een EFT-specialist werkt. Wat niet wil zeggen dat je zelf niet met reframes kunt werken. Hieronder lees je een rijtje van mijn favorieten, die je heel vaak in kunt zetten. Personaliseer ze en pas ze aan op jouw specifieke situatie.

🔥 Alles wat ik nu voel, mag er gewoon zijn.
🔥 Ik realiseer me dat dit moment achter me ligt. Het is voorbij. Het is al 30 jaar geleden. Ik ben er hoe dan ook doorheen gekomen. Want ik zit 
     hier en ik vertel het na. Dit moment komt nooit meer terug. En één ding is zeker: ik word nooit meer 8.
🔥 Ik geef mezelf toestemming om deze emotie stukje bij beetje los te gaan laten. Daar maak ik nu een begin mee.
🔥 Alles wat ik nu voel betekent gewoon dat mijn stressreactie aan staat. Niet meer, maar ook zeker niet minder. Mijn lichaam kan dit prima aan.

🔥 Ik weet heel goed dat deze reactie van … heel veel over hem/haar zegt en eigenlijk niets over mij. Dit is zijn/haar stressreactie die aan staat, het
     is niet mijn verantwoordelijkheid om dit op te lossen.
🔥 Ik ken dit gevoel heel goed. Dit heb ik heel vaak gevoeld. Ik kies er nu voor om deze oude emoties, niet langer met me mee te dragen. Dit
     moment ligt achter me en ik kies ervoor om het los te laten. (En dat loslaten doe ik op mijn tempo en op mijn manier).
🔥 Als ik deze emotie blijf vasthouden, dan betaal ik de rekening. Dat heb ik al veel te lang gedaan, ik kies ervoor om daar nu mee te stoppen.

🔥 Ook al voel ik … ik ben de gevangene geworden van de woorden van een 16-jarige. Dit moment ligt achter me en ik ga proberen het los te laten.
🔥 Ook al voel ik … ik realiseer me dat hij/zij niet anders kon gezien zijn eigen jeugd, trauma’s en blik op de wereld.
🔥 Ook al voel ik … ik begrijp dat hij/zij ook maar een mens is en niet altijd de juiste keuzes maakt.

🔥 Ook al voel ik … wat hij/zij gedaan heeft, zegt alles over hem/haar en niets over mij.
🔥 Ook al voel ik … ik kan hem/haar niet vergeven, maar ik kan het misschien wel begrijpen.
🔥 Ook al voel ik … ik accepteer nu een oordeel van iemand die zelf ook niet echt perfect is.

🔥 Ik vergeef mezelf dat ik hier zo lang alleen mee heb rond gelopen.
🔥 Ik vergeef mezelf dat ik als een 6-jarige reageer, het is de enige manier die ik ken. Ik mag leren om het anders aan te pakken.
🔥 Ik ben ook maar een mens en ook ik maak weleens fouten.

🔥 Ik vergeef mezelf dat ik toen deze keuze heb gemaakt. Het was toen, gegeven mijn leeftijd en ervaring, de beste keuze die ik maken kon.
🔥 Ik heb de situatie verkeerd beoordeeld, dat kan iedereen overkomen.
🔥 Ik reageer nu als het gekwetste meisje van 4 dat ik toen was. Nu ben ik volwassen en hoef ik dit niet meer zo te doen. Ik heb elke dag opnieuw
     de keuze om het anders te doen.


Affirmaties
Je kunt heel goed EFT en affirmaties combineren. Reframes zijn natuurlijk ook gewoon bekrachtigende statements (de definitie van een affirmatie). Ook hier geldt: zorg dat er eerst ruimte is voor de affirmatie door je stress en heftige negatieve emoties op te ruimen of onder de 5 te kloppen. Neem dan even de tijd voor de formulering van je affirmatie.

Een goede affirmatie past als een warme jas. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk. Zo gaat een goede affirmatie echt over jou, over jouw verlangens en wensen. Ook is het handig als de affirmatie binnen je belevingswereld ligt en haalbaar voelt. Als het te ver uit je comfort zone is dan komen de ’tail enders’ of muizenstaartjes naar boven. Is je affirmatie bijvoorbeeld:

‘Ik verdien geld als water, met gemak twee ton dit jaar’

Maar komen er duizenden ‘ja maar’s’ achteraan. Dan is je affirmatie niet “schoon”. Dit gebeurt regelmatig. Op dit moment denk je vaak dat positieve affirmaties voor jou niet werken. Wat hier eigenlijk aan de hand is, is dat je affirmatie prima werkt, alleen je ware affirmatie is wat er na de ‘ja maar’ komt. Dus bijvoorbeeld ‘ja maar: dat gaat me toch nooit lukken, want iedereen vindt me eigenlijk dom’.

Check dus goed je eigen muizenstaartjes. Welke belemmerende overtuigingen bungelen er stiekem aan je affirmatie? Dit beperkende deel, is je ware overtuiging. Zolang je die niet opruimt met EFT, zal je overtuiging niet haalbaar en waar gaan voelen. Dus spoor je muizenstaartjes op, onderzoek hoe/ waar/ van wie jij geleerd hebt dat dit de waarheid is. En ga op deze situaties werken met EFT. Ook de VOC kun je hier weer inzetten om te testen of je affirmatie al meer/ minder waar gaat voelen. Luister hier dus absoluut naar die vervelende zeikstem, die altijd wel iets te piepen heeft. Deze wijst je de weg naar wat je op te lossen hebt met jezelf.

Een effectieve affirmatie is in de tegenwoordige tijd geformuleerd, alsof het al werkelijkheid is. Je formuleert dus geen verlangen, maar een (nieuwe) realiteit. Dus niet: ‘Ik zou graag gezonder willen gaan koken’. Maar: ‘Ik kook heerlijk gezond en daar geniet ik van met vrienden en familie’.
Ook is het belangrijk om je realiteit specifiek, inspirerend en aantrekkelijk te maken. Je moet er een concreet beeld, een voorstelling van kunnen maken in je hoofd.

Dus niet: ‘Ik rijd in een nieuwe auto’.  Maar: ‘ik rijd in een nieuwe badass hemelsblauwe elektrische Range Rover naar het strand met mijn kop in de wind’.

Feel the difference? Zie je het plaatje voor je? Stap er maar eens in. Voel je je er warm en positief bij. Krachtig, trots, sterk? Of duiken er toch draken en beren op als je in je affirmatie stapt? Zo ja, identificeer je draken. Kijk of je weet waar ze vandaan komen. Gevonden? Pas EFT toe? Geen idee hoe het zit met die draken? No worries. Klop gewoon op het rottige, onbestemde gevoel en kijk of er iets boven komt. Een associatie, een herinnering, een moment waarop je je ook zo voelde en doe hier vervolgens EFT op.

Een extra bevestiging toevoegen aan je affirmatie, maakt hem vaak nog sterker. Denk bijvoorbeeld aan:

… en hier voel ik me sterk bij.
… en dit doe ik met plezier en gemak.
… en hier geniet ik ongelooflijk van.
… en dit is wat ik doe.

Het lijkt misschien wat overdreven, maar experimenteer eens wat dit kan doen voor je affirmatie en de beleving ervan.

Ten slotte zit de kracht van een goede affirmatie, net als bij reclame of iets nieuws leren, in de herhaling. En dan bedoel ik niet het eindeloos opdreunen van je affirmatie zonder gevoel. Stap echt in je affirmatie, met alle prachtige inspirerende details. Meen wat je uitspreekt en voel de daaraan gekoppelde positieve en krachtige emoties. Gefocuste intentie gekoppeld aan oprecht gevoelde emoties. Terwijl je je affirmaties ‘beleeft’ en uitspreekt kun je kloppen voor extra ontspanning.

Werken met EFT & Affirmaties, doe je zo:
1.  Formuleer een haalbare, effectieve affirmatie aan de hand van bovenstaande punten, over een doel dat écht belangrijk voor je is.
2. Check of er muizenstaartjes zijn. Doe dit door na je affirmatie hardop ‘ja maar…’ te zeggen. Welke twijfels en beperkende overtuigingen komen
    er boven?
3. Ga op zoek naar de oorsprong van je deze overtuigingen, draken en beren. Ruim ze uit de weg met EFT.
4.Test met de VOC hoe waar je affirmatie voelt. Als er nog iets zit, al is een maar een klein kriebeltje, herhaal je stap 2 en 3.
5. Ga door tot je affirmatie helemaal waar voelt en blijf herhalen!


Keuzetrio
Het keuzetrio is een fantastische manier om binnen EFT met affirmaties te werken. Het interessante aan het keuzetrio is, dat het zowel je probleem als de oplossing bevat (probleem + positieve affirmatie). Deze verwerk je in je opstartzin, waar vervolgens drie kloprondes achteraan komen. In het eerste rondje klop je op het probleem (dit benoem je hardop bij ieder kloppunt), ronde twee klop je op de oplossing (deze benoem je ook bij ieder kloppunt). In ronde drie wissel je probleem en oplossing af (om de beurt, per kloppunt. Je eindigt onder je arm met de oplossing).

Het derde rondje is heel belangrijk. Het idee hierachter is dat je je brein leert, door zowel probleem als oplossing te benoemen, dat deze twee gekoppeld zijn. Het resultaat: als je ‘probleem’ getriggered wordt door iets, word je automatisch naar de oplossing geleid. Zo leer je je eigen systeem om bijvoorbeeld van paniek naar rust te gaan. Omdat je deze koppeling ‘intraint’ in je hersenen. Er worden zo nieuwe paadjes aangelegd. Hoe vaker je het nieuwe pad neemt, hoe dieper het ingesleten raakt. Tot dat je nieuwe gewoonte is geworden.

Zo ziet het keuzetrio eruit (Vul in met een eigen voorbeeld):

Opstartzin: Ook al voel ik angst, ik kies voor rust en vertrouwen (terwijl je op het karatepunt, zijkant van je hand, klopt).

Ronde 1:     Ook al voel ik angst (herhaal op alle kloppunten)
Ronde 2:    Ik kies voor rust en vertrouwen (herhaal op alle kloppunten)
Ronde 3:    Ook al voel ik angst (op je hoofd), ik kies voor rust en vertrouwen (begin van je wenkbrauwen), ook al voel ik angst (zijkant ogen), ik kies 
                     voor rust een vertrouwen (onder je ogen), ook al voel ik angst (onder je neus), ik kies voor rust en vertrouwen (op je kin), ook al voel ik
                     angst (op je sleutelbeen), ik kies voor rust en vertrouwen (onder je arm)

Het keuzetrio is ook heel fijn om te gebruiken als afsluiter van je sessie als je iets nog niet helemaal naar 0 hebt kunnen kloppen. Of omdat je weinig tijd hebt. Dan gebruik je het keuzetrio om je situatie als het ware te parkeren. In dat geval kun je bijvoorbeeld kun je bijvoorbeeld de volgende zin gebruiken (pas aan zodat het van toepassing is op jouw situatie!):

Opstartzin: Ook al is het nog niet helemaal klaar en voel ik nog een beetje angst, ik kies ervoor om het voor nu te parkeren.

Ronde 1: Ook al is het nog niet helemaal klaar en voel ik nog een beetje angst (herhaal op alle kloppunten)
Ronde 2: Ik kies ervoor om het voor nu te parkeren (herhaal op alle kloppunten)
Ronde 3: Ook al is het nog niet helemaal klaar en voel ik nog een beetje angst  (op je hoofd), Ik kies ervoor om het voor nu te parkeren (begin van
                  je wenkbrauwen, etc.

Experimenteer hier eens mee. Kijk wat voor jou werkt. Of het überhaupt voor je werkt. De meeste mensen vinden de module over affirmaties een hele fijne toevoeging aan hun EFT-toolkit. Ik ben benieuwd hoe jij het ervaart.

 

Slay your dragons #8 veerkracht: Onvoorwaardelijke complimenten.

Onvoorwaardelijke complimenten geven is één van mijn favoriete veerkrachtoefeningen. Net zoals het vaak leuker is om een fantastisch cadeau te geven, dan te krijgen (of heb ik dat allen:), werkt het met complimentjes net zo. Zelf laat ik mensen sowieso graag laten weten dat ik ze zie, hoor en leuk vind. 

Complimentjes zijn de WD40 van de communicatie (sorry flaaaauw!) Alles wordt makkelijker (bespreekbaar) als je je gezien en gewaardeerd voelt. Anderen kunnen meer van je hebben en vice versa. Daarbij activeert complimenten uitdelen het beloningssysteem in je hersenen, wat weer gepaard gaat met een shotje dopamine. Dat geeft een goed gevoel.

Complimenten versterken je zelfbeeld en je relaties. Het haalt het beste in jou en anderen naar boven. Onvoorwaardelijke complimenten geven stimuleert ook je creativiteit. Je merkt vaak hoe erg we bijna allemaal gewend zijn om voorwaardelijke complimenten te geven (‘oh wat ben je toch een schat dat je altijd chocolade voor me meeneemt”) of complimenten over hoe iemand eruit ziet. Door je onvoorwaardelijke-complimenten-spier te trainen, krijg je meer oog voor de goede kanten van de ander, hier word je zelf ook blijer van. Ook leer je hierdoor milder naar jezelf te kijken.

Dan is het ook nog zo dat ons brein bijzonder goed is in focussen op negatieve woorden, afwijzing en kritiek. De verhouding is zelfs 1:5. Dus voor elke kutopmerking, zijn vijf complimenten nodig om de verhouding weer recht te trekken. In een liefdesrelatie is dit zelf 1:8. Kun je nagaan!

Complimenten geven is dus altijd een topidee, iedereen wordt er beter van. Belangrijk is wel dat je complimenten oprecht zijn. Anders prikt de ander zo door je bullshit heen. Denk aan voor-wat-hoort-wat-complimenten om iemand voor je karretje te spannen (“IJlien, jij bent zo handig met editen en geluid, wil jij deze podcast niet voor me afmaken?”) of nep-complimenten (“Jij bent wel superknap voor een dik iemand!” true story..)Vaak is het helemaal niet zo moeilijk, omdat je veel onvoorwaardelijke complimenten wel denkt, maar niet uitspreekt.

Oefening voor deze week: zeg die dingen eens allemaal hardop en deel links en rechts zo veel mogelijk complimenten uit. Ga voor de parels onder de complimenten, in plaats van de gebaande-paden-complimenten (“Demi, wat kun je toch heerlijk gezond koken!” of “Isabelle wat ben je toch zalig gestructureerd!” of “Jeetje Monique, wat spreek je toch vloeiend Spaans”). Die zijn uiteraard vleiend en leuk om te horen. Maar de ontvanger leert niks nieuws over zichzelf.

De echte impact zit ‘m in de hidden treasures. Wat bewonder je nou echt aan iemand? Waar respecteer je diegene om? Wat inspireert je? De drie onderstaande complimenten kreeg ik afgelopen jaren. Ik heb ze opgeschreven in m’n eigen cheat sheet of awesomeness om er af en toe bij stil te staan wat nu echt belangrijk voor me is. Ik vind het zulke fijne complimenten omdat ze raken aan mijn kernwaarden: vrijheid, creativiteit, autonomie en verbinding.

” Ik voel me altijd zo chill bij jou, ik voel dat ik helemaal mezelf kan zijn”
” Wat ben jij toch een waanzinnig creatieve denker, dat inspireert me zo om uit m’n comfort zone te stappen”
” Beer lijkt op jou en groeit vanzelf met je mee. Daar hoef je niets anders voor te doen of zijn dan je fantastische, avontuurlijke zelf”

Ik ben superbenieuwd hoe ‘complimentjesweek’ je gaat bevallen. Geef komende week (of langer) werkelijk iedereen die je spreekt gemeende complimenten. Je partner, vrienden, kinderen, familie, collega’s, klanten. Iedereen. Leuk om in de afsluitende sessie van elkaar te horen hoe je dit hebt ervaren.

                 

Copyright 2021-2022, Maartje Strijbis Coaching

Webdesign door Studio Mamoa